Az ipari komposztálás
technológiai
színvonala

kis méretben

Kiknek ajánljuk a dobkomposztálót?

A dobkomposztáló megalkotásával kisebb közösségek, lakóközösségek, oktatási intézmények és akár vendéglátó és szálláshelyek számára is alternatívát nyújtunk arra, hogy a keletkező komposztálható hulladékokat helyben hasznosíthassák. A hulladékgazdálkodási szolgáltatók vagy létesítményüzemeltetők – akiknek feladata a hulladékgazdálkodás – szintén olyan célcsoport, akik egy új eszközként tekinthetnek a dobkomposztálóra, amellyel gazdaságosan, szállítás nélkül, helyben, szakszerűen hasznosíthatóak a biohulladékok. Ugyanez elmondható a park- és kertfenntartó vállalkozásokra, akik szintén fontos célcsoportok.

 

Milyen hulladékok esetén alkalmazható a Profikomp dobkomposztáló?

Alapvetően bármilyen komposztálható hulladék hasznosítására alkalmas a berendezés, azonban bizonyos hulladék típusoknál például – konyhai hulladék – előkezelés lehet szükséges. Ez az előkezelés elősorban aprítást jelent, amely megoldható a Profikomp Kiskapacitású Aprítógéppel, amely kifejezetten a dobkomposztálóhoz lett kifejlesztve. A ProfiKomp Starter adalékanyag szintén fontos szerepet tölt be az élelmiszer vagy konyhai hulladékok hasznosítása során, mint a mikrobiológiai folyamatok beindítója, felületnövelő, levegőellátottságot elősegítő és C/N arányt optimalizáló anyag.

 

Milyen mennyiségű komposztálható hulladék hasznosításához elegendő a dobkomposztáló?

A dobkomposztáló 2 db kamrájának térfogata összesen meghaladja az 1000 litert, amely nettó 750 liter hasznos kapacitást jelent, így a komposztáló dob alkalmazásával évente akár 5000 kg hulladék is kezelhető.

 

Mennyi idő múlva tudok kész komposztot kinyerni? Honnan tudom, hogy befejeződött a komposztálás folyamata?

A dobkomposztáló két kamrára osztott, ami lehetővé teszi a két hulladékkezelési szakasz egyidőben történő folytatását. Amíg az egyik kamrában gyűjtjük a biohulladékokat, addig a másik kamrában a már összegyűjtött hulladék komposztálódása zajlik. A kamrák hőmérséklete egy mobiltelefonon keresztül, a berendezés saját programja és hőmérőszondája segítségével külön-külön mérhető és ezáltal monitorozható.

Amikor az egyik kamra megtelt, elkezdődik a komposzt érlelése. A kamrák üzemeltetésénél két dolgot kell figyelembe venni: az érlelési ciklus akkor kezdhető el, ha a gyűjtőkamra legalább félig megtelt, az érlelési időnek pedig legalább 4 hétig kell tartani. Ha a gyűjtőkamra csak lassan telik, az érlelésnél pedig már eltelt a 4 hét, az nem probléma, a komposztot nyugodtan lehet kicsit tovább is érlelni.

A legalább 4 hét intenzív érlelési szakasz után az érett komposztot kirostáljuk, majd ebben az üres kamrában újra elkezdhetjük a biohulladék gyűjtését. Ezzel párhuzamosan a másik kamrában pedig megkezdődik az intenzív komposztálás. Tehát a berendezés alapvetően képes arra, hogy nyolc hét alatt komposztot állítson elő, amely közvetlenül mulcsolásra felhasználható.

 

Folyamatosan kell „Profikomp Starter” adalékanyagot használni a komposztálás során?

A ProfiKomp Starter adalékanyag fontos szerepet tölt be az üzemeltetés során, mint a mikrobiológiai folyamatok beindítója, felületnövelő, levegőellátottságot elősegítő és C/N arányt optimalizáló anyag. Használata a dobkomposztáló elindításakor szükséges és a későbbiekben is ajánlott, hiszen egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a használatot: alkalmazásával kevésbé struktúrált, nedvesebb és nitrogénben gazdagabb hulladékok (pl. konyhai hulladék) is gond nélkül, önmagában komposztálhatóak.